مدیر منابع آب ناحیه گناباد گفت: یکی از مشکلات جدی شهرستان پیشروی آب های شور به سمت چاه های ما بوده که باعث پایین آوردن کیفیت آب شده که برای آن باید برنامه ریزی جدی صورت گیرد.
به گزارش صبح گناباد به نقل از ایسنا، احمد تمامگر در نشست خبری که با حضور خبرنگاران در محل اداره منابع آب شهرستان گناباد برگزار شد، خشکسالی 18 ساله گناباد را یکی از دلایل حرکت این آبهای شور عنوان و گفت: هم اکنون در حال انجام یک سری مطالعاتی با همکاری منابع طبیعی هستیم که از پیشروی این آبهای شور به دشت جلوگیری کنیم.
وی ادامه داد: گناباد و بجستان در منطقهای خشک با برترین وضعیت بارندگی واقع شده و مردم این منطقه از قدیم با احداث قنوات توانستهاند خود را زنده نگهدارند، ضمن اینکه کشاورزان نیز بهترین الگوی کشت برای منطقه را برگزیده و خود را با شرایط تطبیق دادهاند.
مدیر منابع آب ناحیه گناباد افزود: قنات جهانی قصبه یکی از این شاهکارهای دست بشر است که آبدهی 160 لیتر در ثانیه را داشته که امروز به دلیل عدم لایروبی میزان آبدهی آن کاهش یافته است.
تمامگر با اشاره به زحمات و تلاشهای مردم برای قنوات اظهار کرد: در حال حاضر 400 لیتر آب در ثانیه از قنوات گناباد و بجستان در حال خارج شدن بوده که با توجه به خشکسالی 18 ساله، برخی از قنوات نیز خشک شدهاند.
وی با بیان اینکه در شهرستانهای گناباد و بجستان هیچ گونه چاه غیر مجاز کشاورزی نداریم، خاطرنشان کرد: تعداد چاههای غیرمجاز دیگر نیز دو مورد بوده که به مصارف آب شرب میرسد.
مدیر منابع آب ناحیه گناباد تصریح کرد: 3.06 کسری مخزن آب در گناباد داریم که از این میزان 87درصد در بخش کشاورزی، 2.3 درصد در بخش صنعت و 10.5 درصد نیز در بخش شرب است و افت سالانه آب در گناباد قبل از نصب کنتر حجمی 13 سانتی متر بوده که با نصب این کنترها به پنج سانتیمتر و در سال جاری به سه سانتیمتر خواهد رسید.
تمامگر بیان کرد: در شهرستان گناباد 432 حلقه چاه با تخلیه سالانه 110 میلیون لیتر مکعب آب داریم که در کل چاههای کشاورزی سطح شهرستان کنترهای حجمی هوشمند نصب گردیده و در حال برنامهریزی نصب این کنترها بر چاههای صنعتی هستیم.
وی افزود: تا قبل از فروردینماه در گناباد 43 میلیمتر بارندگی داشتهایم که با بارندگی هفته گذشته این میزان به دو برابر رسیده، ضمن اینکه در بجستان نیز همین درصد افزایش را شاهد بودهایم.
طرح آبخیزداری سیاه کوه گناباد بر روی زمین مانده است
مدیر منابع آب ناحیه گناباد گفت: طرح مطالعاتی آبخیزداری سیاه کوه گناباد در سال 80 صورت گرفته اما متاسفانه به دلیل عدم تخصیص اعتبار بر زمین مانده است که در صورت تخصیص اعتبار سفرههای آب زیرزمینی گناباد متحول خواهند شد و قنوان و چشمههای گناباد زنده خواهند ماند.
وی گفت: بهدلیل عدم نظارت و پروانههای صادر شده بدون استعلامات لازم در حال حاضر با مشکل تصرف بستر رودخانهها روبهرو هستیم و مردم این بستر را جز زمینهای خود کردهاند که ایجاد خطرات زیادی در زمان سیلها خواهد کرد.
تمامگر اضافه کرد: متاسفانه در برخی قسمتها شاهد ایجاد بندسارهایی بدون استفاده از نظر کارشناسان بودهایم که در آینده ممکن است با شکسته شدن این بندسار میزان خسارت سیل را افزایش دهد.
وی عنوان کرد: در سال گذشته در رودخانه روستای نجمآباد 30 مورد تصرف بستر رودخانه داشتیم که با همکاری خوب قوه قضائیه این میزان را از تصرف خارج کردیم و 15 رودخانه گناباد نیز لایروبی شده و 16 هکتار از اراضی بستر رودخانه نیز آزادسازی شده است که این کار باعث شده در سال گذشته هیچ گونه خسارتی از سوی رودخانهها نداشته باشیم.
مدیر منابع آب ناحیه گناباد تاکید کرد: باید برداشت آب چاههای کشاورزی براساس میزان پروانه صادر شده باشد که براساس بازدیدهای صورت گرفته 28 مورد اضافه برداشت داشتهایم که تمامی اینها اصلاح شده که از این طریق دو میلیون و 400 هزار مترکعب در برداشت آب صرفهجویی صورت گرفته است.
شناسایی 9 حلقه چاه غیرمجاز کشاورزی در سال گذشته
تمامگر خاطرنشان کرد: در سال گذشته 9 حلقه چاه غیرمجاز کشاورزی شناسایی شده که البته آبدهی زیادی نداشتهاند که با پلمپ آنها 153 مترکعب صرفه جویی آب صورت گرفته و تاکنون 512 مورد کنتر حجمی هوشمند نیز در گناباد نصب شده است.
مدیر منابع آب ناحیه گناباد یکی از مشکلاتی که در منطقه با آن روبه رو هستیم را عدم امکان استفاده از روان آبهای سطح شهرستان دانست و تصریح کرد: تمامی آب مصرفی گناباد در حوزههای مختلف از سفرههای زیرزمینی استخراج میشود.
وجود 6677 مورد چاه غیرمجاز در سطح خراسان رضوی
در ادامه کاظم جم، مدیر روابطعمومی آب منطقهای خراسان رضوی با اشاره به وجود 16 هزار و 513 حلقه چاه کشاورزی و صنعتی با تخلیه سالانه بیش از 4 میلیارد متر مکعب در سطح استان گفت: از این تعداد 6667 مورد غیرمجاز بوده که سال گذشته 2100 مورد مسدود شده و بنا داریم این روند ادامه داشته باشد.
وی اضافه کرد: کل بارندگی سال زراعی جاری تاکنون 94 میلیمتر بوده که نسبت به سال گذشته 43درصد و نسبت به دوره آماری 45درصد کاهش دارد.
جم ادامه داد: به منظور کاهش حجم برداشت آب مصرفی در چاههای کشاورزی، تاکنون 100درصد چاههای کشاورزی به کنتور حجمی هوشمند مجهز شده و بنا داریم سایر چاههای صنعتی را نیز تا پایان تیرماه سال جاری به کنتور هوشمند مجهز کنیم.
مدیر روابط عمومی آب منطقهای خراسان رضوی همچنین نسبت به کاهش حجم آب مخازن سدهای خراسان رضوی هشدار داد و تصریح کرد: از 37 دشت خراسان، 34 دشت بحرانی و ممنوعه است.
جم افزود: میزان کل حجم سدهای خراسان رضوی یک میلیارد و 550 میلیون متر معکب بوده که متاسفانه 77درصد این میزان خشک است.
وی با انتقاد از نبود نگاه واحد به امور آب خاطرنشان کرد: تا زمانی که بخشینگری باشد راه به جایی نخواهیم برد بلکه همه دستگاهها باید نسبت به آب حساسیت و اهتمام لازم را داشته باشند.
سخنگوی آب منطقهای خراسان رضوی با بیان اینکه باید با تغییر الگوی کشت و تغییر روشهای آبیاری، میزان برداشت آب سفرههای اب زیرزمینی را کاهش دهیم، تأکید کرد: باید قیمت آب به قیمت واقعی خود برسد، چراکه در حال حاضر آب گرانترین کالا بوده و با کمترین قیمت به فروش میرسد؛ ضمن اینکه باید میزان جرائم متخلفین آب نیز تغییر کند زیرا اکنون این جرائم بازدارنده نیست.
اضافه کردن نظر